Dikt kunstneren av andre bjerke. Samlede dikt 2019-04-29

Dikt kunstneren av andre bjerke Rating: 4,8/10 631 reviews

VG Logo

Dikt kunstneren av andre bjerke

Som et stønn av blod og svettegisper det fra dokk og kai. Boken er i salg fra 24. Kan den fremme nasjonens liv på noe sett? Varför skulle annars våren tveka? André Bjerke var en stilsikker språkkunstner fra han var helt ung, og et talentfullt, humørfylt og lekende menneske som har satt sitt preg på norsk litteratur. Det som står her, er egentlig del 2. O, hvilken edel kunst å vinne når man av fag er pianist: Et Bechstein-flygel av en kvinne som bare venter sin Franz Liszt! Herre Jesus, gi meg vann! Jeg er sjuk av alt her ute. Dette viser at fluen, i likhet med visse andre som dikteren kan tenke på, kan late til å drømme om å være født til verdensherredømmet.

Next

Ord av André Bjerke

Dikt kunstneren av andre bjerke

Det var en død mann, en gjenganger … Ansiktet kunne jeg ikke oppfatte tydelig, men øynene kjente jeg hele tiden rettet mot meg. Fordi Bjerke var så tett på sin samtid, en samtid han ofte sto i opposisjon til, er boken også en kulturhistorie. Alt skal bli støv, kvinne og lilje og løv. Jeg tenkte: å nei, du narrer nok mange, men slett ikke meg; så satte jeg atter av sted over gress, over grus, i en regnbuerus; nu skulle jeg fange den, få den i hus! I år ville André Bjerke ha blitt 100 år. Vad är det för nytt, som tär och spränger? I fortiden ville jeg assosiert dette diktet med Tysklands erobring av store deler av Europa før og under andre verdenskrig. Den som var utkommet et par måneder tidligere. Og til å begynne med var jeg skikkelig imponert over at Kim Larssen sang på en såpass dempet, klassisk måte, og så - like før jeg skulle avslutte lyttingen og svare deg dette, satte rockemusikken inn! Bjerke var en av etterkrigstidens toneangivende forfattere.

Next

Andrè Bjerke

Dikt kunstneren av andre bjerke

» Han anklaget Bjerke for å sabotere kampen mot tannråte hos barn: «Visste ikke Bjerke at det raffinerte sukkeret, slik det forekommer i de mest spaltbare kullhydrater som sukkerbiter, slikkerier i alle avskygninger, er tennenes fiende nummer én? I de siste strofene skildres ikke fluens vandring omkring på verdenskartet lenger. Det var forbud mot bål. Ta kunstnerens blikk fra et barn, ta formgleden fra det, og se, det vil trå på sitt spann og vil kaste sin spade. Å nei, jeg forstod: det var saktens en bro som Gud mellom jorden og stjernene slo og lot den da selvsagt begynne sin vei her i haven hos meg. Den er alt som er fruktbar uro, en fjær i vårt indre, en drift som vil skape et større av det som er mindre. Det er et sterkt dikt med sterk menneskeskjebne. Jeg fikk nok et svar hvis jeg bare var snar og løp og la hånd på den der hvor den var.

Next

VG Logo

Dikt kunstneren av andre bjerke

Alt som eier et jeg, alt som må dø, gror og går under i meg - Du som fikk sjel, - menneske, blomst eller orm -, du er en ørliten del av meg, av mitt hav, av min storm. Innen poesien briljerte han med sine sonetter, satirer, nonsensvers, leilighetsdikt og vakre, livsbejaende kjærlighetsdikt. Atter engang skal en blodbøk ved Bygdø Allé løfte sin spøkelsesfakkel og minne om dét. Du eter deg Sund og lubben og rund på alt hva du finner av frukt her inne. En kunstner er jo medfødt doven, en slags forfinet lasaron som gjør det til en profesjon å omgå lediggjengerloven, som ikke spinner, ikke vever, men simpelthen går rundt og lever, hva han aldeles ikke bør! En kropp blir berøvet sitt lys, dens saft vil fortørke, og blind vil den kave omkring som en robot i mørke. Det er nok de diktene gutter sender til meg. Han deltok aktivt i kultur- og språkdebatter, og han sloss blant annet for riksmålssaken, og tradisjonell versform i dikt.

Next

Det fineste diktet du vet om?

Dikt kunstneren av andre bjerke

Spillopper og rundkast i viltre vers, ordlek og tøyserim! La meg tjene deg med styrke, kvar en dag og år som går. Du må finne på noe annet. Da André Bjerkes kone Mette fikk diktet opplest, svarte hun: «Nei, nei! Tannlege Neumann anklaget Bjerke for å sabotere kampen mot tannråte og mot de tiltakende røykeuvaner hos barn og ungdom. Siden bloggen min ligger såpass i dvale, så hadde jeg ingen planer om å legge ut noe før jeg kom over diktet til André Bjerke: Regnbuen fra 1946. Neumann refset også diktet «Dukkehuset»: Var Bjerke også uvitende om «kampen mot de tiltakende røykeuvaner hos barn og ungdom? Hva gagner fløyter og gitarer vår produksjon av fødevarer? Jeg tenkte: Kan hende et liv som ble aske ved ikke å brenne? Aldri trenge seg lenger fram, var lova som gjaldt oss to. Vær en røst i mitt kor! For kunsten er mer enn et fag, den er mere enn kallet for utvalgte få — den er formende kraft i oss alle. Du er en kime på vei mot det som er mer enn deg.

Next

Audhild Tinglum: Kunstneren

Dikt kunstneren av andre bjerke

Den hadde jeg glemt, men fant fram til den nå. Jungersens store fortjeneste er at han makter å påvise at de drivkrefter som ligger bak, er skremmende like, en slags ondskapens psykologi. Ankomst er en intens roman om utsatthet. I selskapet gjenfortelles en grufull historie fra Østerdalens dype skoger: Ved Daumannshytta ved Blåtjernet går den tidligere eieren Tore Gruvik igjen — hundre år etter at han i sjalusi drepte sin søster og hennes elsker og druknet seg i tjernet. Skulpturen som fremtvinger form av uformelig masse, er virksom i barnet som leker med sand i en kasse. Vi har satt oss, borti mørket.

Next

Kunstneren

Dikt kunstneren av andre bjerke

Det er et enkelt dikt, som er lett å lese. Anten vi møttes titt eller sjeldan var møtet tillit og ro. Nei, kunsten har, så vidt jeg skjønner, aldeles ingenting å si for vår import av soyabønner og vår kalosjeindustri. Skälvande av ängslan tungt de hänger,klamrar sig vid kvisten, sväller, glider -tyngden drar dem neråt, hur de klänger. Selv husker jeg hvordan jeg leste den med frydefulle gys tidlig på syttitallet. Regner meg selv som autodidakt, men har både kunstutdannelse og mange kurs i min erfaringspakke. Jeg er jorden, og alt i meg er på vandring - Jeg er den store jord.

Next

susanne's lille krok: Kunstneren

Dikt kunstneren av andre bjerke

Likevel … Kan det gamle, mystiske sagnet ha noe for seg? Så da det kom på tale å invitere med kommunisten Jon Michelet i Rivertonklubben, satte godeste Bjerke foten ned. Vi har røvet jorden for ressurser, og forstyrret økosystemer. Da er det vel ingen vits i å ta heisen? Innanfor den er kvar av oss einsam, og det skal vi alltid bli. Kan den fremme nasjonens liv på noe sett? Hva nytte har man sosialt av maleri, skulptur og sang? Det traff meg både i hode og hjerte! Ta kunstnerens blikk fra et barn, ta formgleden fra det, og se, det vil trå på sitt spann og vil kaste sin spade. Bernhard Borge dyrket den klassiske mordgåten — inspirert av forgjengere som Agatha Christie, John Dickson Carr og Edgar Allan Poe — fremfor hardkokt action. Sjå bakken ute lyser blått av blomar mellom kjørr og stein. Dit kom André Bjerke sammen med sin venn Karl Kalle Brodersen.

Next